Akademia Barmańska to pierwsza profesjonalna szkoła barmańska w województwie lubuskim prowadzona przez Mistrza Polski barmanów Damiana Sobczaka.
Szkoła skierowana jest do początkujących barmanów oraz miłośników baru, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę barmańską, sommelierską i baristyczną. Opanowanie wybranych zagadnień wiadomości z zakresu towaroznawstwa i miksologii barmańskiej.
Zajęcia praktyczne w Akademii odbywają się na profesjonalnym barze wyposażonym
w niezbędne urządzenia, sprzęt barmański jak również materiały dydaktyczne. Kurs kończy się egzaminem teoretycznym
i praktycznym, a kursant otrzymuje certyfikat
w języku polskim
i angielskim. Po pomyślnym ukończeniu szkolenia absolwenci znajdą wsparcie Akademii
i realną pomoc
w poszukiwaniu miejsc praktyk
w najlepszych lokalach
i hotelach w województwie lubuskim
i poza nim.
Kurs barmański obejmuje zagadnienia barmańskie, wiedzę o kawie – gatunki, sposoby palenia i parzenia, obsługa ekspresu ciśnieniowego i młynka, a także podstawowe informacje sommelierskie, oraz podstawy FLAIR tak modnego stylu pracy za barem robiącego furorę na całym świecie co ma wpływ na fakt, że jest najbardziej atrakcyjną ofertą dla osób przygotowujących się do pracy w obiektach infrastruktury hotelarsko – gastronomicznej.
W części praktycznej wykorzystywane są alkohole oryginalne bez stosowania substytutów.
Szkolenie sommelier
- dla początkujących
- zawód Sommelier - przewodnik i trubadur w świecie wina!
- warsztaty z zakresu serwisu
Szkolenie wiedzy o oliwie.
Szkolenia baristów jest rozszerzoną wersją kursu na pierwszy stopień baristy. Tak samo jak wersja podstawowa, wprowadza uczestników w świat espresso i uczy ich prawidłowej pracy z ekspresem ciśnieniowym. Dużą wagę przykłada się do prawidłowej techniki i powtarzalności. Uczestnicy wzajemnie oceniają efekty swojej pracy przy użyciu formularzy SCAE, dzięki czemu uczą się rozpoznawać jakość naparu i eliminować błędy.
Osobną część kursu stanowią warsztaty latte art. Jest to widowiskowe zdobienie kawy poprzez prawidłowe nalewanie składników, a także przy użyciu dodatków. Umiejętność ta wymaga bardzo dobrego opanowania podstaw pracy przy ekspresie i długich ćwiczeń.
Cele: Zwiększenie kwalifikacji osób pracujących w branży gastronomicznej poprzez naukę prawidłowej obsługi ekspresu ciśnieniowego i zapoznanie przyszłych baristów z kulturą espresso.
Szkolenie kończy się egzaminem teoretycznym i praktycznym. Zaliczenie egzaminu jest warunkiem uzyskania dyplomu baristy I-go stopnia ze znajomością latte art.
Szkolenie FLAIR
Co to jest Flair; Historia Powstania Flair; Rodzaje Flair (Free pouring, Speed Flair, Working Flair, Exhibition Flair); Omówienie sprzętu barmańskiego; Przedstawienie planu zajęć; Wyświetlanie filmów instruktażowych, oraz filmów z konkursów.
Szkolenie kelnerskie skierowane jest do uczniów, studentów oraz osób zajmujących się tą profesją zawodowo
(w zależności od stopnia zaawansowania grupy). Kurs trwa trzy dni (24 godz.) Kończący otrzymują certyfikat w języku polskim i angielskim. Najlepszym słuchaczom pomagamy w znalezieniu pracy.
Manager gastronomii - Szkolenie prowadzone w formie wykładu połączonego z konwersacją
i wymianą poglądów. Każdy z uczestników otrzymuje materiały szkoleniowe.
Więcej informacji na naszej stronie Internetowej